dinsdag 30 april 2013

Kroningsdag

Vandaag was ik vroeg op de molen om alles op tijd klaar te krijgen. Een druk programma voor vandaag.
het is 09:00 uur wanneer ik Hans al boven in de kap aantref, hij is daar de voorbereidingen aan het doen. Voor we verder gaan gaat eerst de drie-kleur met wimpel opnieuw in top, net als afgelopen zaterdag.  Daarna zijn de zeilen voorlegt en daar horen natuurlijk ook de vlaggen bij. De extra vlaggen aan de stelling maken het feest compleet. En weer draaien. Nu met de feestelijke pavoisering voor het koninklijke paar. 
Om niets te missen is de TV geïnstalleerd en zien we kroning live op de molen. Wat willen we nog meer. Na de balkonscène als een speer terug naar Apeldoorn om daar de muzikale plichtplegingen te volbrengen. Ook daar gaat het op tijd en weten we het Wilhelmus strak te spelen. Wat muzikale omlijstingen en kunnen ook daar de Koningdagspelen van start. Het weer zit fantastisch mee. En toen weer terug naar de molen. De molen was in de vreugd achtergelaten en zagen we al van verre staan. Na wat kruiwerk staat hij weer strak op het noorden en draaien we weer. 
Samen met mijn vrouw zie ik de beelden van de kerk voorbij komen en  daar hoort het afleggen van de eed ook bij. Wat hapjes en een alcoholvrij drankje verhoogd de feestvreugde. Toen volgde een officieel momentje, maar daarover de volgende keer. Het was een prachtige Nederlandse dag, met voor Prins Willem-Alexander een nieuwe baan ... Koning der Nederlanden, Hoera, Hoera, Hoera!!


maandag 29 april 2013

De voorbereidingen ...

Bij aankomst bij de molen zijn de stellingdeuren open gegaan en werd de grote drie-kleur met wimpel in de mast gehesen. Prins Willem-Alexander is vandaag jarig. Zijn laatste verjaardag ... als Prins van Oranje.
Een rustige wind uit het NNO sten, daar begonnen we mee. Hans is er vandaag niet dus moet ik de zeilen zelf voorleggen. Een stukje kruien om toch het maximale mee te pakken en daar draaide hij weer. We draaien vandaag voor de Prins (van Oranje).
Vandaag geen lessen en dus werden er andere klusjes aangepakt. Zo werd er weer een deel van het varkensvet verwerkt en ging de bezem door de molen. Het staat er weer keurig bij.

Toen de voorbereidingen voor a.s. dinsdag, de laatste Koninginnedag. Ik heb de vlaggen opgezocht, de kleine masten met elk een vlag klaargezet, de grote vlag met wimpel komt daar straks bij te liggen.
Dinsdag 30 april zal de molen in Welsum draaien, met de vlaggen in de top. Het zal een mooie dag worden. Het weer zal meewerken en de molen zal draaien. Toch moet de molenaar nog wel zijn verplichtingen nakomen. Omstreeks 10:30 uur wordt de molen in de vreugd gezet en verlaat de molenaar de stelling. Terug naar Apeldoorn. Om 11:45 uur moet de molenaar namelijk beginnen met de aubade, wat vrolijke deuntjes voor de bevolking en zal er dus gezongen gaan worden en aansluitend zal om 12:00 uur het Wilhelmus gaan klinken. De molenaar blaast op zijn trombone de eerste partij. Na een mini-concert terug naar huis en weer naar de molen.
De molenaars-vrouw gaat ook meekomen en we zullen in de molen de TV-beelden kunnen volgen. Ik heb Digitenne geïnstalleerd en we kunnen deze mooie Kroningsdag dag volgen. Alles staat klaar, laat Koninginnedag maar voorbij gaan ... Op naar 27 april 2014, Koningsdag.

zaterdag 20 april 2013

Het voorjaarszonnetje

Het was een druk weekendje vrijwillig molenaar zijn. Eerst gisteren,vrijdag, in Vaassen de hele dag op de Daams' molen gedraaid en vandaag in Welsum.
Gisteren was een mooie dag met voldoende wind. Altijd leuk om in Vaasen te draaien, daar staat de molendeur open om het publiek te ontvangen. De molen staat in het centrum tegenover twee grote supermarkten, dus er zijn voldoende mensen die de molen hebben zien draaien. Oma met haar kleinzoon beklommen als eerste de trappen. Een hele klim naar de stelling. Daar blijft oma bij de stellingdeur staan en kijkt angstig van zich af. Dat is toch een flinke hoogte. De kleinzoon wordt in zijn kraag gegrepen en moet bij oma blijven. Ik neem het jongetje van oma over en neem hem mee naar de draaiende wieken. Je ziet het, hij vindt het prachtig. Toen met deze mensen naar binnen en de jongste wat meel in de hand gegeven. Dat is mooi spul en het stuift zo leuk. Maar waar wordt dat gemaakt? We gaan een zolder hoger en komen bij de stenen. Hier vinden we mais in de kaar. Hoger mogen we niet, daar zijn de grote wielen waar de molen zijn krachten overbrengt op de stenen. In de loop van de middag heb ik meer publiek voorbij zien komen. En zo ging de dag voorbij.

Vanmorgen, op zaterdag, starten we de dag helemaal anders. De kap van de Houdt Braef Stant moet 120 graden naar het noorden gekruid worden. Een flinke zware klus waar je een natte rug van overhoud. Daarna de 4 grote zeilen voorleggen en gelukkig heb ik hier hulp van leerling Hans. Dan kan ik mij rustig even bezig houden met het ont-algen van de stellingplanken, net als vorige week.
Je kan al goed zien dat de poetsbeurt van vorige week een goede uitwerking heeft gehad. De zon heeft de alg al flink weggebrand.
Nog maar eens zwabberen, dan worden de planken nog schoner en zijn ze na een regenbui niet glad. Na deze gedane arbeid is het lekker uit de wind in de zon. We mogen wel uitkijken anders worden we nog bruin ook.
Ondertussen het weerkaartje maar weer eens uit de zak gehaald en Hans even aan de tand gevoelt. Het begint steeds serieuzer te worden, en Hans heeft dat in de gaten. Toen het mooie weer bestudeert. Wind uit het noorden en de wolken komen uit het oosten. Wat is hier aan de hand? De uitleg volgt. En hoe hoog zijn deze wolken en tot welke familie behoren zij? Is het te voorspellen wat het weer gaat doen? Gelukkig hoeft de molenaar zich daar niet mee bezig te houden, die hoeft alleen de wetenschap van de aankomende uren te kennen. En die ziet er goed uit!
Controle in de kap of de lagers nog goed gesmeerd zijn? We hebben nieuw vet en dat gaat fantastisch. Terug naar de boeken en de tijd vliegt. Afzeilen en de aantal omwentelingen in het logboek geschreven. In 4 uur tijd toch ruim 3200 rondjes gedraaid. Niet slecht voor zo'n mooie zonnige dag. De volgende keer een beetje crème meenemen.

zaterdag 13 april 2013

We zijn weer op de Molen

Na een drukke tijd met veel verplichtingen en twee weken geleden ons jaarlijks uitje, zijn we vandaag weer terug op de molen. Als eerste gaan de stellingdeuren open om de frisse lucht zijn kans te geven. Ook Hans, de MIO (Molenaar In Opleiding) is aanwezig en was zelfs bij aankomst al de nodige voorbereidingen aan het treffen. Zelfstandigheid moet je bevorderen, dus een schouderklopje is op zijn plaats.
In de kap is goed zichtbaar dat de vogels al druk in de weer zijn met hun nesten. Helaas voor hun, wij willen geen nesten in de kap. Dus alle nobele arbeid ten spijt, de takjes zijn door ons uit het kruiwerk verwijderd zodat we straks de kap op de wind kunnen draaien. Ook de overige naar binnengebrachte natuurproducten moeten maar eens bij elkaar geveegd worden. Een kleine voorjaarsschoonmaak in de kap en deze ziet er weer toonbaar uit.

Een redelijke wind uit het ZO zorgt er zelfs voor dat we met blote benen en geknipte nagels kunnen draaien
(zonder zeilen en zonder steekborden). Eerst naar de koffie. Om er toch wat tempo in te krijgen gaan de steekborden er in en gaan we met 4 volle zeilen draaien. Kijk, nu zie je een molen draaien. Met een leuke snelheid van 60 enden per minuut kunnen we genieten van een lekker briesje en een mager zonnetje.

Ondertussen wordt de stelling behandeld tegen de algengroei. De groene aanslag zal in de aankomende dagen worden weggebrand en houden we een mooie schone, en dus niet groene, stelling over.
Deze actie zullen we volgende week nog eens herhalen voor het optimale resultaat.
In de middag duiken we in de boeken van Hans en nemen het nodige door over de veiligheid voor de molenaars, zijn bezoekers en de molen zelf. Aansluitend worden de smeermiddelen in de molen besproken en hoe daar mee om te gaan. Ja, ja, de tijd vliegt en binnen de kortste keren is het al 4 uur geweest en moeten de zeilen weer opgerold worden. Het was een mooi dagje op de molen.