zaterdag 19 mei 2012

Krui-knecht en moppen

De zon aan de hemel en de wind uit het ZZO. Het was een mooi begin van de dag. Al snel trokken donkere wolken over en het dreigde zelfs met regen en onweersbuien. Gelukkig waren deze binnen een uur weer weggetrokken. Ik heb een gereviseerd hulpje op de stelling van de molen gebracht, een elektromotor. Deze motor was er al voor de restauratie maar hadden we (nog) niet terug geplaatst. Wanneer je net als ik alleen op een molen ben en zoals vandaag de molen 180 graden moet kruien is dat een heel eind - half om. Dat kost veel spierkracht en zweetdruppels. De elektromotor drijft een rol aan waarover het krui-touw strak getrokken wordt. Dit geheel zorgt er voor dat de spierkracht uit de motor komt en de staart van de molen wordt omgezet. Op de molens in onze regio zie je dit motortje wel vaker, daarom is het voor mij een handig, maar vooral origineel onderdeel wat ook op deze molen hoort. Ik heb vandaag de molen dus omgezet met hulp van mijn krui-knecht; de elektromotor.
De molen opgezeild en voor de feestelijkheden van het geslaagd zijn heb ik de vlaggen er ook maar even bij gehangen. Zo ziet het er toch weer leuk uit. 
Vandaag stond ook een ander klusje op het programma; de stelling moest met anti-alg behandeld worden. Een emmer water met anti-alg en een mop om de stellingplanken in te zepen. Na twee uurtjes had ik het rondje om de molen klaar en was een welverdiende rust in het zonnetje op zijn plaats. Ik heb toch nog even een fotoserie gemaakt die hier ook zichtbaar is. Foto's van deze dag
Enfin, weer een nuttig dagje op de molen. De molen blijft deze week in de vreugd staan omdat ik deze week geslaagd ben voor mijn Vrijwillig Molenaars examen.

maandag 14 mei 2012

GESLAAGD !!


Maandag 14 mei heb ik mijn landelijke examen goed kunnen afsluiten. Het examen werd afgenomen op de Mölle van Bats in Veessen, bij Gerrit Kouwehoven.
Ik ben geslaagd!
Ik moest als laatste van de 4 kandidaten, het was een lange dag van wachten. Het weer was mooi en er was voldoende wind. Wat wil een aankomend molenaar nog meer? Tijdens het examen was het natuurlijk spannend. Gelukkig hebben de 3 examinatoren in hun wijsheid besloten dat het voldoende was en mocht ik met een diploma rijker naar huis. De afgelopen 2,5 jaar waren leuk, leerzaam en ben ik beheerder van een molen geworden. Heb je eventueel ook belangstelling voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars en wil je de opleiding volgen? Neem gerust contact met mij op. Wij kunnen altijd nieuwe collega’s gebruiken. Ik moet wel zeggen, het betaald slecht – het is en blijft vrijwilligers werk, maar wel één met een gouden randje. Je mag dan draaien op één van de 1100 wind aangedreven molens van Nederland.

De dag daarna heb ik de feestversierselen in de top gezet - het was nu ook voor het dorp duidelijk - de molenaar is geslaagd!

zaterdag 12 mei 2012

Nationale Molendag in Welsum
Het is de veertigste Nationale Molendag en voor de Korenmolen Houdt Braef Stant de eerste.
Het betekende dat er verschillende dingen georganiseerd en geregeld moesten worden. De bezoekers aan de molen wilde natuurlijk informatie krijgen en de nodige foto's moesten geprint worden omdat de bezoekers de molen aan de binnenzijde niet konden bezoeken.
Met een tafeltje en alle documentatie over de buitentrap, foto's over de restauratie en het interieur en een fysiek voorbeeld als de "dode kip" (varkensreuzel) met vet in een potje konden de bezoekers toch de activiteiten in de molen ervaren.
Met een stevige wind werd er volop gedraaid, 2 volle en 2 halve op de buitenroe. Vanaf 09:40 uur is er tot 16:00 uur gedraaid. Het is vandaag de eerste keer dat de molen de hele dag heeft gedraaid. En dat ging prima. De lagers werden niets te warm en met een extra smeerbeurtje liep het dus ... "gesmeerd".
 
De bezoekers uit het dorp en van verder hebben een goede indruk gekregen wat er in en om de molen in Welsum gebeurd. De eerste Nationale Molendag was voor ons zeker een geslaagde dag.

zaterdag 5 mei 2012


Vandaag 5 mei staat de vlag fier in top voor onze Nationale Bevrijdingsdag. Een moment welk we nooit mogen overslaan om te herdenken en te gedenken waarom wij in vrijheid in Nederland mogen wonen.
Vandaag heeft de molen niet gedraaid. Ik ben vandaag in Veessen geweest om de laatste punten voor mijn examen op de bekende i te zetten.
Zoals inmiddels bekend zal volgende week maandag 14 mei het examen zijn. Ik ben de laatste kandidaat op deze dag, dus het wordt een lange dag voor het moment zover is. Uiteraard zal daarna heel spoedig het resultaat op mijn blog bekend gemaakt worden.


Aanstaande zaterdag 12 mei zal de molen draaien ivm de Nationale Molendag. De molen is niet te bezoeken maar ik zal aan de voet van de molen aanwezig zijn om toch wat over de molen en de molenwerf te vertellen. Daarnaast zal ik documentatiemateriaal en foto's van de binnenzijde kunnen laten zien. Kom ook langs en maak kennis met mij. Voor de kleintjes is een leuke attentie aanwezig.