dinsdag 31 januari 2012

Koning Winter meldt zich toch

De uiterwaarden staan vol met het IJsselwater. En de temperatuur begint te zakken. Zullen we dan toch nog kunnen schaatsen deze winter. De voorspellingen geven de mogelijkheden aan, ijs in het vooruitzicht. De modderige grond rond de molen is inmiddels bevroren en het is dus koud. Ook in de molen is het koud. De gure wind waait door de kap, het riet van het molenlijf of om de hoek van de stellingdeur. Kleine werkzaamheden worden nog gedaan. De pal, de beveiliging tegen het achteruit draaien van het wiekenkruis, had onderhoud nodig. Het werkte niet naar behoren. Het oude scharnier, wat de beweging van de pal moet maken, was zodanig verroest dat harde middelen ingezet moest worden: Cola. Na een nodige slok en het inweken kwam er weer een klein beetje beweging in. Na een week van inweken, nathouden en het scharnier bewegen zetten kwam dit stukje gesmeed vakmanschap toch weer los. Het scharnier is inmiddels weer goed in de olie gezet en weet zijn werk weer te doen. Het contragewicht voor de pal is verlicht waardoor de bediening vanaf de stelling ook weer met normale spierkracht is te doen. Gelukkig werkt deze beveiliging weer goed. Op naar de erwtensoep.

Winter of op naar het voorjaar

Inmiddels zijn de feestdagen weer voorbij en is de ster uit het wiek. Je zou verwachten dat de winter nu zou moeten intreden, maar niets is minder waar. De verlate herfststormen razen over Welsum en de molen (de wieken) blijft aan de ketting. Het landschappelijke terrein vordert onder deze slechte weersomstandigheden maar traag, de plassen staan op de oprit.
Het wachten is op het mooie weer waarin we de molen weer volop kunnen gaan draaien.
Achter de schermen vinden op dit moment alle voorbereidingen hiervoor plaats. Een molen die is gerestaureert en nog maar weer net is gaan draaien vraagt extra veel aandacht. De molen, de kap en het wiekenkruis moeten zich zetten en dat gaat gepaard met alleilei kleine en grote technische probleempjes. Daar is het nu mooi tijd voor om deze weg te werken. Ook al draait de molen niet door het slechte weer, smeren, fijnafstellingen, controle van het waterdicht zijn van de molen en natuurlijk het schoonmaken vragen nu de aandacht.