zondag 24 april 2011

23 april 2011, restauratie muren van de stellingszolder Houdt Braef Stant

Zo vlak voor Pasen bezoek ik nog even de Molen Houdt Braef Stant in Welsum. In de afgelopen week is er gewerkt aan de restauratie van de binnenmuren van de stellingzolder. Het is een grote werkplaats waar van alles over de vloer ligt. En ergens daartussen de onderdelen van het spoorwiel. Het is een zoekplaatje.
Onder dit zijraam is de muur weer goed zichtbaar. Hij wacht op een nieuwe pleisterlaag.

De stellingdeur is uit de hengels gehaald voor restauratie en een flinke                   schilderbeurt. Voorlopig staat er een nooddeur in.

Buiten op de
stelling kan je goed zien dat het een prachtig voorjaar is. De perenbomen staan volop in de bloesem. Wanneer de molen straks weer mag draaien, staat hij in een prachtige omgeving. Wel zal er in de aankomende jaren gewerkt moeten worden aan de molenbiotoop.
Er staan ook dicht bij de molen te hoge bomen. Vanaf de stelling is de Molen Bökkers Mölle in Olst goed zichtbaar. Het wordt spannend. Misschien krijg ik aankomende week te horen wanneer de kap op de molen gaat.

donderdag 7 april 2011

6 april 2011

Vandaag zijn in de ochtend de roedes gebracht. Naast de roedes is ook het gerestaureerde spoorwiel en de heklatten binnengekomen.
Op een dieplader kwamen de twee nieuwe roedes, gemaakt bij Vaags, in Welsum aan. De roedes worden klaargelegd om binnenkort, Ja, je leest het goed, binnenkort gestoken gaan worden.
Maar daarvoor moet natuurlijk eerst de kap op de romp. De verwachting is dat deze tussen nu en veertien dagen geplaatst gaat worden. Wanneer de kap geplaatst wordt zullen ook de roedes gestoken gaan worden.
Zie voor een impressie hoe de roedes worden klaargelegd, het foto album.

Ondertussen zijn de schilders druk geweest met de kap en deze staat er ook weer mooi bij. Stormborden en de askop hebbben weer een frisse kleur.

Het bouwpakket van het spoorwiel en de heklatten zijn al op de stelling gezet. De onderdelen van het spoorwiel zijn alvast de molen ingedragen.